ფსევდოალერგიულ რეაქციებს, განსხვავებით "ჭეშმარიტი" კვებითი ალერგიისაგან, საფუძვლად უდევს არაიმუნოლოგიური
მექანიზმები. ეს
ფსევდოალერგიული რეაქციები გამოწვეულია ჰისტამინის შემცველი საკვებით, ან
ორგანიზმის ქიმიური რეაქციების შედეგად ჰისტამინის გამოთავისუფლებით (მაგ.
კუჭ-ნაწლავის ტრაქტში მყოფი ბაქტერიების მიერ).
მათი სიმპტომები შეიძლება
ისეთივე იყოს, როგორც "ჭეშმარიტი" კვებითი ალერგიის დროს. მაგ.,
ზოგიერთი თევზის კონსერვი შეიძლება დიდი რაოდენობით ჰისტამინს შეიცავდეს და
გამოიწვიოს მოწამვლა ზუსტად ისეთივე სიმპტომებით, როგორც ალერგიულ რეაქციას
ახასიათებს. მაგრამ ეს სულაც არ ნიშნავს იმას, რომ თქვენ ამ თევზის მიმართ
"ალერგიული" ხართ.
ფსევდოალერგიული რეაქციის გამოწვევა შეუძლია ზოგიერთ
სხვა პროდუქტსაც: მაგ. საკვების
ქიმიურ დანამატებს
(საღებავი, კონსერვანტები, არომატის გამაძლიერებელი ნივთიერებები), რომლებიც კვების
მრეწველობაში გამოიყენება. ესენია:
კონსერვანტები:
-
სულფიტები
და მათი ნაწარმები – E 220-227
-
ნიტრიტები
– E 249-252
-
ბენზოის
მჟავა და მისი ნაწარმები – E 210-219
ანტოქსიდანტები:
-
ბუთილ-ჰიდროქსიანიზოლი
– E 321
-
ბუთილ-ჰიდროქსიტოლუენი
– E 321
საღებავები:
-
ტარტრაზინი
– E 102
-
ყვითელ-ნარინჯისფერი
S - E110
-
აზორუბინი
– E 122
-
ამარანტი –
E 123
- ჭიაფერი
წითელი – E 124
-
ერითროზინი
– E 127
-
ბრილიანტის
მწვანე BN – E 151
არომატის
გამაძლიერებელი ნივთიერებები:
თუ თქვენ საკვების მიმართ
ზემგრძნობელობა გაქვთ, მოერიდეთ ზემოთჩამოთვლილ ნივთიერებებს.
|