მოგესალმები, სტუმარი · RSS










მთავარი » დიეტოლოგია
ტოპიური დერმატიტი

ატოპიური დერმატიტი ქრონიკული ალერგიული დაავადებაა, რომელიც უვითარდებათ ატოპიისადმი გენეტიკურად განწყობილ პირებს, ახასიათებს მორეციდივე მიმდინარეობა კლინიკური გამოვლინებების ასაკობრივი თავისებურებებით და ექსუდაციური და/ან ლიქენოიდური გამონაყარი, შრატისმიერი IgE-ის (იმუნოგლობულინი E) დონის მატება და სპეციფიკური და არასპეციფიკური გამღიზიანებლების მიმართ ჰიპერმგრძნობელობა.
ატოპიური დერმატიტი ბავშთა ასაკის ყველაზე გავრცელებული ალერგიული დერმატოზია. დაავადება უფრო ხშირად ვლინდება სიცოცხლის მესამე თვეს, იშვიათად - უფრო გვიან (მოზარდ და ჭაბუკობის ასაკში), მაგრამ არა 20 წლის ასაკის ზევით. ბავშვობის ასაკში აღინიშნება დაავადების უფრო გავრცელებული და მწვავე ფორმები, რეციდივებიც უფრო ხშირია. მოზრდილებს აღენიშნებათ უფრო ლოკალური ფორმები, არაიშვიათია სრული რემისიაც, თუმცა მრავალწლიანი რემისიის შემთხვევაშიც არ არის გამორიცხული რეციდივის განვითარება მოხუცებულობის ასაკში.
განასხვავებენ დაავადების სამ ასაკობრივ ფაზას: პირველი - ორი წლის ასაკამდე, მეორე - ორიდან მოზარდ ასაკამდე, მესამე - ჭაბუკობის და ზრდასრული ასაკის. ძირითადი კლინიკური განსხვავება ასაკობრივ ფაზებში არის გამონაყარის ლოკალიზაციასა და ექსუდაციური და ლიქენოიდური კომპონენტების თანაფარდობაში.
როგორც უკვე ვთქვით, ადრეულ ასაკში აღინიშნება დაავადების მწვავე, ექსუდაციური ფორმები ერითემით, შეშუპებით, არაიშვიათად ბუშტუკების გაჩენით და სისველით. კერები ყველაზე ხშირად გ ... გააგრძელე კითხვა »

კატეგორია: დიეტოლოგია | დათვალიერება: 2127 | თარიღი: 23.08.2009 | რეიტინგი: 2.0/1

სასარგებლო რჩევები სოკოვანი ინფექციით დაავადებულთათვის

  სოკოვანი ინფექცია არ არის თვითგანკურნებადი. დროთა განმავლობაში იგი შეიძლება გავრცელდეს ჯანმრთელ კანზე და ფრჩხილზე, ასევე შესაძლოა გართულდეს კანის სხვა ინფექციური და ალერგიული დაავადებებით. ადამიანი თვითონ შეიძლება გახდეს სოკოვანი დაავადების გავრცელების წყარო ოჯახში და თავის გარემოცვაში. ადამიანები, რომლებსაც დაზიანე-ბულიsoko.JPG აქვთ კანი და ფრჩხილები, არ დაიშვებიან სპორტულ-გამაჯანსაღებელ და სანატორიულ-კურორტულ დაწესებუ-ლებებში. არცერთ სილამაზის სალონში და კოსმეტიკურ კაბინეტში არ გააკეთებენ მანიკიურს და პედიკიურს სოკოთი დაავადებულ ხელის და ფეხის ფრჩხილებზე.

... გააგრძელე კითხვა »

კატეგორია: დიეტოლოგია | დათვალიერება: 2964 | თარიღი: 23.08.2009 | რეიტინგი: 5.0/1

2-3 ზედმეტი კილოგრამის მოშორებას ებრაული დიეტა შეძლებს. მისი პრინციპია, ჩვეულებრივი რაციონიდან პროდუქტები არ ამოიღოს და ისინი სხვა პროდუქტებით არ ჩაანაცვლოს.

ამის ნაცვლად, ებრაელი დიეტოლოგები რაციონალურად კვებას გვირჩევენ და დასძენენ, რომ პროდუქტების თავსებადობის წესები არავითარ შემთხვევაში არ უნდა დავივიწყოთ.

წყურვილის მოკვლა მხოლოდ გაფილტრული ან ანადუღარი წყლით შეიძლება.

* * *
უზმოზე (I საუზმის წინ) უნდა დალიოთ ცოტაოდენი ზეითუნის ზეთი - ჩაის კოვზით, ან სუფრის კოვზით. დაახლოებით 15 წუთის შემდეგ 1 ჭიქა ნებისმიერი სახის იოგურტი, კეფირი ან მაწონი მიითვით.

I საუზმე
ნებისმიერი ბოსტნეულის სალათი. ერთი ულუფა ფაფა (შვრიის, წიწიბურას), ცოტა მოხარშული სიმინდი ან ბარდა.
ორ დღეში ერთხელ, საუზმეზე ნებადართულია 1 მოხარშული კვერცხის ჭამა. საუზმის ბოლოს მწვანე ან შავი ჩაის დამატებაც შეიძლება.

II საუზმე
200-300 გრ. ნებისმიერი ხილი, შეარჩიეთ ისეთი, რომელიც ძალიან ტკბილი არაა.

სადილი
ცოცხალი ან მოხარშული ბოსტნეულის სალათი – მაგალითად , ვინეგრეტი.
ბოსტნეულის წვნიანი ან ბორშჩი, ასევე პატარა ნაჭერი მოხარშული ხორცი ან თევზი, რამდენიმე მცირე ზომის ან 1 დიდი ნაჭერი შავი პური.

დესერტად - შემწვარი ვაშლი.

სამხარი
300 გრ. არც ისე ტკბილი ნებისმიერი ხილი.

ვახშამი
1 ჭიქა ნებისმიერი იოგურტი ან მაწონი;

ხილის ნარევი: გამხმარი ფინიკი, ლეღვი, შავი ქლიავი და ნიგოზი (ბლენდერში შეურიეთ ერთმანეთს). ასეთი მარგებელი ნარევი კუჭისა და ნაწლავებისთვის მისწრებაა. თანაც შეგიძ ... გააგრძელე კითხვა »
კატეგორია: დიეტოლოგია | დათვალიერება: 1328 | თარიღი: 14.08.2009 | რეიტინგი: 0.0/0



ცნობისათვის 100 გრ. მოხარშულ ბრინჯში 109 კკალორიაა. დიეტისთვის ბრინჯს ვამზადებთ უმარილოდ და უსანელებლებოდ. 

სჯობს გაუსუფთავებელი, ყავისფერი ბრინჯი გამოვიყენოთ.

ბრინჯის დიეტა
ამ დიეტას 3-დან 14 დღემდე იცავენ. 3 დღეში მიდის 1 კილოგრამი, ერთ კვირაში – 3-4 კილოგრამი, ორ კვირაში -  7 კილოგრამი. 

 

1 დღე
საუზმე: ვაშლი. 60 გრ. ბრინჯი (უნდა აწონოთ მშრალი ბრინჯი). ბრინჯს დავამატოთ ლიმონის ცედრა და ლიმონის წვენი. მწვანე ჩაი ან ბალახების ნახყენი.

სადილი: ბოსტნეულის ბულიონი, 150 გრ. ბოსტნეულის სალათი. ბრინჯი მწვანილით, 1 ჩ.კ. ხილის ძმარი და 1 ჩ.კ. ზეითუნის ზეთი. 

ვახშამი: ბოსტნეულის ბულიონი. ბრინჯი სტაფილოსთან – ორთქლზე მომზადებული. 

2 დღე
საუზმე: ფორთოხალი. ბრინჯი ფორთოხლის ცედრით და 1 ჩ.კ. არაჟანი.
სადილი: ბოსტნეულის ბულიონი მოხარშული ბოსტნეულით. ბრინჯი.
ვახშამი: იგივე, რაც სადილზე.

3 დღე
... გააგრძელე კითხვა »

კატეგორია: დიეტოლოგია | დათვალიერება: 2121 | თარიღი: 23.04.2009 | რეიტინგი: 0.0/0


 

ლიმონის წვენზე დაფუძნებული დიეტის ადეპტებად უკვე იქცნენ პენელოპა კრუზი, შარლიზ ტერონი და მადონა.

მთავარი პრინციპი ძალიან მარტივია: ყოველ დილით რამდენიმე ჭიქა ლიმონისწვნიანი თბილი წყალი უნდა დალიო. ერთ ჭიქა წყალს დასჭირდება 2 სუფრის კოვზი ლიმონის წვენი. 

ექსპერტები ამ ხერხის ეფექტურობას ადასტურებენ. საიდუმლო იმაშია, რომ პატარა მჟავე ლიმონი საჭმლის მომნელებელ ტრაქტზე კეთილისმყოფლად მოქმედებს.

ლიმონის მჟავა კარგი სტიმულატორი გახდება საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის მთელი დღის განმავლობაში, ხოლო წყალი ზედმეტ ნივთიერებებს გამოიტანს.

გარდა ამისა, ლიმონის წვენი კუჭში მჟავიანობას ზრდის და ამით კალცის ათვისებას ეხმარება. კალცი კი, თავის მხრივ, უჯრედებში ცხიმს ჩაანაცვლებს.

ამგვარად, ფიზიკურ ვარჯიშთან და ჯანსაღ რაციონთან ერთად დილით მირთმეული ლიმონის წვენი უფრო დააჩქარებს ზედმეტი კილოგრამების მოშორებას.

იმასაც ამბობენ, რომ თუკი ლიმონის კანსაც შეჭამს ადამიანი, ეს 4 საათით დაახშობს შიმშილის გრძნობას. პეკტინს, რომელიც ლიმონის კანშია, ქსოვილური სტრუქტურა აქვს, კუჭში სქელ გელად გარდაიქმნება და ნაწლავის კედლ ... გააგრძელე კითხვა »

კატეგორია: დიეტოლოგია | დათვალიერება: 1429 | თარიღი: 23.04.2009 | რეიტინგი: 5.0/1

ჩიკაგოს უნივერსიტეტის პროფესორის ევა ვან კაუტერის (Eve Van Cauter) მიერ ჩატარებულმა კვლევებმა დაადასტურა, რომ უძილობა მოქმედებს ადამიანის ორგანიზმის ჰორმონალურ ბალანსზე.
ძილის საათების რეგულარული შემცირება გავლენას ახდენს ლეპტინისა და გრელინის თანაფარდობაზე. ლეპტინი “ატყობინებს“ ორგანიზმს, რომ ტვინი არ საჭიროებს მეტი რაოდენობით საკვებს, ხოლო გრელინი პირიქით – აძლიერებს შიმშილის გრძნობას.
კვლევების მიმდინარეობის დროს მონაწილეებს ეძინათ სულ 4 საათი ორი ღამის განმავლობაში. ამის შედეგად ლეპტინის დონემ იკლო 18%–ით, ხოლო გრელინის დონემ მოიმატა 28%–ით. გარდა ამისა, შემდეგი დღის განმავლობაში ცდების მონაწილეებს აღენიშნებოდათ ტენდენცია ტკბილი და სახამებლის შემცველი საკვებისადმი. ევა ვან კაუტერის თქმით, არასაკმარისი ძილით შეწუხებული ტვინი კვებისათვის “ეძებს” მარტივ ნახშირწყლებს.
როგორც ირკვევა, სტატისტიკურად ადამიანები, რომლებსაც ნაკლებად ძინავთ, შედარებით მეტი წონისანი არიან.


კატეგორია: დიეტოლოგია | დათვალიერება: 1429 | თარიღი: 26.02.2009 | რეიტინგი: 5.0/1

მათთვის, ვისაც ხშირად უწევს დიეტაზე ყოფნა, ძალიან კარგადაა ცნობილი შიმშილისაგან გამოწვეული სპაზმები და მუცლის ხმაური. საყვარელი ნუგბარი – ჩიფსები, თხილი, კაკალი, ორცხობილა –ყველაზე შორეულ ადგილასაა შენახული. როგორ გაუმკლავდეთ შიმშილის გრძნობას, ისე, რომ დიეტა არ დაარღვიოთ?

მოამზადეთ კარტოფილის სალათი

კარტოფილი სულაც არ არის საშიში მათთვის, ვისაც გახდომა უნდა. იგი შეიცავს სახამებელს, რომელიც, მოხვდება რა მომნელებელ სისტემაში, ორგანიზმზე მოქმედებს როგორც უჯრედისი, ხელს უწყობს შაქრის დონის შენარჩუნებას სისხლში და ამცირებს ცხოველური ცხიმების ფენას. ცივი კარტოფილი აორმაგებს სახამებლის სასარგებლო თვისებებს. 

ისაუზმეთ

სულ ცოტა ხნის წინ ცნობილი გახდა, რომ საუზმე ხელს უშლის გასუქებას. უფრო მეტიც, ადამიანები, რომლებიც საუზმეზე უარს არ არმბობენ, საბოლოოდ 5%–ით ნაკლებ კალორიას ითვისებენ, ვიდრე ისინი, რომლებიც არ საუზმობენ. ამასთან, სულაც არ არის აუცილებელი, რომ საუზმე ნოყიერი იყოს: "ჰერკულესის" ფაფა, ხილი და დაბალკალორიული იოგურტები ავსებენ კუჭს და შიმშილის გრძნობას არ აძლევენ გამოჩენის საშუალებას სადილობამდე. 

გამოიყენეთ ბლენდერი

გამოკვლევის შედეგად დადგინდა, რომ თხელი საკვები უკეთ ავსებს კუჭს და უფრო სწრაფად იწვევს ნაყროვანების გრძნობას. დამტკიცებულია, რომ ბლენდერში ორჯერ უფრო ... გააგრძელე კითხვა »

კატეგორია: დიეტოლოგია | დათვალიერება: 1809 | თარიღი: 16.02.2009 | რეიტინგი: 5.0/1

ორგანიზმში ყველა სასიცოცხლო პროცესის მიმდინარეობა უშუალოდ არის დამოკიდებული საკვებზე, რომელსაც სიცოცხლის პირველივე დღეებიდან ვიღებთ და კვების რეჟიმზე. ყველა ცოცხალი ორგანიზმი განუწყვეტლივ ხარჯავს მასში მოხვედრილ საკვებ ნივთიერებებს. მათი მნიშვნელოვანი ნაწილი სხეულში მიმდინარე ჟანგვა-აღდგენითი რეაქციების დროს იჟანგება, რის შედეგად გამოთავისუფლებულ ენერგიასაც ორგანიზმი გეგმაზომიერად ახმარს სხვადასხვა მიზანს. კერძოდ, ეს ენერგია ხმარდება სხეულის მუდმივი ტემპერატურის შენარჩუნებას, შინაგანი ორგანოების (გულის, სასუნთქი აპარატის, სისხლის მიმოქცევისა და ნერვული სისტემების და სხვა) ნორმალურ ფუნქციონირებას, ენერგიის ყველაზე დიდი ნაწილი კი ფიზიკური შრომისას იხარჯება.

საკვები სარგებლობის მომტანი რომ იყოს, აუცილებელია, მასში ოპტიმალურად ეფარდებოდეს ერთმანეთს მთავარი საკვები ნივთიერებები: ცხიმები, ცილები, ნახშირწყლები, ვიტამინები, მიკრო და მაკროელემენტები, რომელთა გარეშეც ადამიანის ჯანმრთელობა წარმოუდგენელია.

ცილები
ცილა უჯრედების საშენი ძირითადი მასალაა. მისი უკმარისობა აფერხებს სხეულის ზრდასა და განვითარებას, ფორმას უცვლის თმასა და ფრჩხილებს, აუარესებს კანის შესახედაობას. ცილებით მდიდარი საკვებია ხორცი (ქათმის, საქონლის, ცხვრის, კურდღლის, ინდაურის, ღორის), რძის პროდუქტები, პარკოსნები. ცილებით მდიდარ საკვებს ყველაზე უკეთ ეთვისება წვნიანი ხილი და ბოსტნეული, ნაკლებად - ნახშირწყლებითა და სახამებლით მდიდარი პროდუქტი, ცუდად - ჭარხალი, თალგამი, გოგრა, სტაფილო, კარტოფილი, ბურღულის ფაფა.

... გააგრძელე კითხვა »

კატეგორია: დიეტოლოგია | დათვალიერება: 1920 | თარიღი: 16.02.2009 | რეიტინგი: 5.0/1

რსებობს სეზონური უსიამოვნებებისგან თავის დაცვის რამდენიმე ხერხი: შეგიძლიათ, მიბრძანდეთ უახლოეს აფთიაქში და შეიძინოთ ოქსოლინის მალამო, ჩაიტაროთ გრიპის საწინააღმდეგო ვაქცინაცია ან ყურად იღოთ წინაპართა რჩევა და ორგანიზმი სწორი კვების მეშვეობით გაიჯანსაღოთ. სპეციალური დიეტა ყინვის გაძლებაშიც დაგვეხმარება და რამდენიმე ზედმეტ კილოგრამსაც გაუმკლავდება. დიეტის ხანგრძლივობა 7-14 დღეა.

როგორია დიეტის არსი?
ზამთრის დიეტის აუცილებელი კომპონენტია სრულფასოვანი ცილები. მათში შედის ამინომჟავები, რომელთაგანაც იმუნოგლობულინები წარმოიქმნება,

ეს უკანასკნელნი კი, თავის მხრივ, ორგანიზმის სენშეუვალობას უზრუნველყოფენ. თუ თქვენი ორგანიზ-მი მინიმალური ოდენობით იღებს ცილებს, დაცვით სისტემაში ხარვეზები ჩნდება და იქმნება ინფექციის შეჭრის საფრთხე. ეს რომ არ მოხდეს, ყოველდღიურ რაციონში უნდა ჩართოთ როგორც ცხოველური, ასევე მცენარეული წარმოშობის 100 გ ცილა. მაშასადამე, თქვენს მენიუში უნდა შედიოდეს ხორცი, თევზი, კვერცხი, პარკოსნები, სოკო, სოია.

არანაკლები მნიშვნელობა ენიჭება ცხიმებს, მედიცინის ენით რომ ვთქვათ, ლიპიდებს. ისინი იმუნური სისტემის საფუძველია. ლიმფოციტებისა და მაკროფაგების კედლები სწორედ მათგან შედგება. ამიტომ აუცილებელია, ზამთრის მენიუში ჩართოთ ცხოველური (ნაღების კარაქი) და მცენარეული (მზესუმზირის, შირბახტის, ზეითუნის, ნიგვზის, სოიის) ცხიმები. არ იდარდოთ ფიგურაზე, მთავარია, ცხიმის დღიური ულუფა 25-30 გრამს არ აღემატებოდ ... გააგრძელე კითხვა »

კატეგორია: დიეტოლოგია | დათვალიერება: 1722 | თარიღი: 16.02.2009 | რეიტინგი: 5.0/1

ადამიანის ჯანმრთელობისთვის თევზისა და ზღვის სხვა პროდუქტების მნიშვნელობის შესახებ გვე-საუბრება თბილისის სახელმწიფო სამედიცინო უნივერსიტეტის გარემოსა და პროფესიული მედიცინის
დეპარტამენტის პროფესორი დავით ზარნაძე:

- რომელი საკვები ნივთიერებების წყაროა თევზი?

- თევზი, უპირველეს ყოვლისა, ცხოველური ცილის წყაროა, თანაც ცხოველური ცილით მდიდარ სხვა პროდუქტებთან, მაგალითად, ქათმის ან საქონლის ხორცთან შედარებით საკმაოდ ხელმისაწვდომი და იაფი. გარდა ამისა, თევზი მდიდარია მიკროელემენტებით, ვიტამინებით. დადგენილია, რომ 100 გრამ პროდუქტში ცილის შემცველობა, სახეობის შესაბამისად, 17-დან 31 გრამამდე მერყეობს, ცხიმებისა - 2-დან 19 გრამამდე, ენერგეტიკული ღირებულება კი 90-დან 150 კილოკალორიამდეა. 

- შეიძლება თუ არა ითქვას, რომ თევზეული კვებითი ღრებულებით არ ჩამოუვარდება საქონლის ან ქათმის ხორცს?

- თევზეული და საქონლის ან ქათმის ხორცი განსხვავებული საკვები პროდუქტებია და მათი შედარება ცოტა არ იყოს უხერხულია. თითოეულ პროდუქტს თავისი ადგილი უკავია ბალანსირებული კვების რაციონში. თევზეული, როგორც აღვნიშნეთ, ცხოველური ცილების, ცხიმოვანი მჟავების, ვიტამინებისა და მიკროელემენტების მნიშვნელოვანი წყაროა. თევზეულში და საქონლისა და ქათმის ხორცში ამ კომპო-ნენტების შემცველობა განსხვავებულია, თუმცა მათი უპირატესობის ან ტოლფასობის საკითხი არ განიხილება.< ... გააგრძელე კითხვა »

კატეგორია: დიეტოლოგია | დათვალიერება: 2600 | თარიღი: 16.02.2009 | რეიტინგი: 3.5/2

1 2 »
Copyright MyCorp © 2024